Εργοθεραπεία και τομείς παρέμβασης
Η εργοθεραπεία είναι μία επιστήμη υγείας που στοχεύει στη μέγιστη λειτουργική απόδοση του ατόμου στη καθημερινή του ζωή.
Ο Εργοθεραπευτής μέσα από τη παρατήρηση και την αξιολόγηση ανιχνεύει τις δεξιότητες στους τομείς της ανάπτυξης που χρειάζεται να παρέμβει. Έπειτα, οργανώνει εξατομικευμένα θεραπευτικά προγράμματα για κάθε παιδί με σκοπό τη βελτίωση των δεξιοτήτων που δυσκολεύουν την απόδοση έργου στην καθημερινότητα του.
Οι τομείς παρέμβασης στην εργοθεραπεία είναι: 1. Οι δραστηριότητες καθημερινής ζωής (το ντύσιμο , η τουαλέτα , το φαγητό , ο ύπνος και το σχολείο.) 2. Αδρή κινητικότητα ( η ισορροπία, ο συντονισμός κίνησης και η σύλληψη μολυβιού.) 3. Λεπτή κινητικότητα ( το κράτημα μολυβιού , ο χειρισμός λεπτών κινήσεων , η δακτυλική δύναμη και η σύλληψη αντικειμένων). 4 Επικοινωνία και κοινωνικές δεξιότητες ( η βλεμματική επαφή , η επικοινωνία , η αλληλεπίδραση , ο διάλογος και η ικανότητα ενσυναίσθησης.) 5. Γνωστικές δεξιότητες ( η συγκέντρωση , η προσοχή , η μνήμη και η κατανόηση νέων πραγμάτων.) 6. Οπτική αντίληψη ( ο συντονισμός ματιών και κινητικών δεξιοτήτων).